Києву і області пустили розбавлений газ

Кияни та жителі області стали масово скаржитися на якість газу: мовляв, витрачається його в рази більше, а тепла — менше. Щоб закип’ятити чайник, треба 15 хвилин тримати його на плиті при відкритій на повну потужність конфорці.

В області нарікають на те, що за обігрів приватного будинку доводиться платити на пару тисяч більше. Експерти вказують, що проблема — в низькому тиску газу і технічних добавках.

Газ не гріє

Щоб обігріти будинок, жителям області припадає палити газ без зупинки, та й то не виходить вийти на потрібну температуру. «У будинку — газовий котел. Зараз у нас + 18 ° С, і це за умови, що котел працює на повну потужність і є підлоги з підігрівом. На другому поверсі ще прохолодніше. На плиті вода закипає мало не 20 хвилин. Така проблема виникла недавно. Нажглі газу вже на 5000 грн, хоча до цього було 3000 грн і котел теж не вимикали. У сусідів — подібна ситуація. Вони кажуть, що навіть колір газу змінився: став більш жовтим », — розповів Максим Н.

Схожа ситуація і у жителів Оболоні. «Раніше чайник закипав за п’ять хвилин. Зараз простіше підігріти воду, ніж дочекатися, поки вона закипить », — говорить нам Валентина Соленчук з вул. Героїв Дніпра, 57.

Постачальники газу запевняють: ніякого відхилення від стандартів немає, а всім, у кого виникли проблеми, рекомендують звертатися до них безпосередньо або провести обстеження духовок і котлів: мовляв, проблема може бути із-за некоректної роботи обладнання.

«Якість нашого продукту відповідає всім вимогам. Щотижня проводиться аналіз газу як нашою компанією, так і «Укртрансгазом». За останні 20 років якість поставленого споживачеві газу не виходило за рамки ДСТУ », — говорять в« Київгазі ». Подібны відповіді  отримали і в «Київоблгаз».


Низький тиск і домішки

Експерти кажуть, що всім споживачам доводиться переплачувати через низький тиск і домішки технічного газу, який закачують в систему для підвищення тиску. Через що платіжки за газ приходять з сумами на 20% вище.

 


«Досить знизити трохи тиск в системі газопроводу — і споживання зростає на 15-20%. Саме обладнання починає більше затрачати газу. Якщо споживачі зіткнулися з недогріву, потрібно сміливо писати заяву до постачальників. Вони зобов’язані провести обстеження обладнання », — говорить експерт з енергетики Валентин Землянський.

Його колега Дмитро Марунич зазначив, що проблема в тиску виникає особливо взимку, коли всі активно гріють котли та багато газу йде на обігрів в цілому. «Наші мережі проектувалися давно і не розраховані на навантаження, яка зараз є», — додав Марунич.


Газ в Європі

Щоб компенсувати низький тиск, постачальникам газу доводиться вводити в паливо домішки, які не горять. «У систему додають технічний газ, який не горить, але збільшує натиск. Звідси низька температура і висока витрата. Так роблять і в Європі. Але там споживач платить не за кубометри, а з розрахунку джоулів — тобто безпосередньо за тепло, а не обсяг сировини », — пояснює економічний експерт Олександр Охріменко.

Голова комісії Київради з питань ЖКГ Володимир Бондаренко підтвердив, що саме зараз збираються розбиратися з питанням добавок. «У газ додають невідомі добавки. Ми ще будемо з цим розбиратися », — сказав він нам.

 

 

b59843a0f7aed985fc7a1fe53cb03dda

 

 

 

Андрей

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован.